انجمن پزشکی آمریکا (AMA) با بررسی تاثیرات استفاده از چراغهای مورد استفاده در نورپردازی خیابانی از نوع LED، مستنداتی را در خصوص تاثیرات منفی این چراغها روی سلامت انسان و محیط زیست منتشر کرده است. به گزارش وبسایت Theconversation، نتیجه بررسی عملکرد این چراغهای LED جدید، در گزارش پایانی جلسه سالانه این انجمن منتشر شد. در این گزارش، علاوهبر اشاره به مشکلات و معایب مختلف این چراغها، راهکارهایی هم برای کاهش اثرات زیانبار آنها روی سلامت انسان و محیط زیست ارائه شده است. این در حالی است که مسوولان شهرداری اکثر شهرهای بزرگ استفاده از این چراغهای LED جدید را به عنوان راهکاری در جهت کاهش هزینه و مصرف انرژی در دستورکار قرار دادهاند. با این وجود، در بیانیه AMA بر این نکته تاکید شده که نور موجود در فضای باز در هنگام شب، بهویژه در قالب نورپردازی خیابانها نباید دمای رنگ بیشتر از 3 هزار کلوین داشته باشد. دمای رنگ (CT) معیاری است از محتوای طیفی نور منتشر شده از یک منبع که میزان رنگهای آبی، سبز، زرد و قرمز موجود در آن را نمایش میدهد. دمای رنگ بالاتر معمولا به معنای وجود محتوای آبیرنگ بیشتر و البته سفیدتر بودن نور خروجی از آن منبع است. LEDهای سفیدرنگ با دمای 4 هزار یا 5 هزار کلوین مقادیر زیادی از نور آبیرنگ با موج کوتاه دارند و در نتیجه بهکارگیری این چراغها در نورپردازی خیابانهای شهرهایی مانند سیاتل یا نیویورک شاهد انتشار گزارشهای فراوان در خصوص اثرات جانبی آنها بودهایم. به عنوان مثال، در شهر دیویس کالیفرنیا شهروندان اصرار دارند که LEDهای موجود با دمای رنگ بالا باید بهطور کامل با چراغهای مناسب جایگزین شوند.
مشکلات LEDها در نورپردازی شهری
بدنیست بدانید چراغهای رشتهای دمای رنگ 2400 کلوین دارند که به معنای استفاده کمتر از طولموجهای آبی و استفاده بیشتر از طول موجهای زرد و قرمز در آنها است. این در حالی است که تا پیش از چراغهای الکتریکی، ما از سوزاندن چوب یا روشن کردن شمع برای تامین روشنایی استفاده میکردیم که این منابع نوری، دمای رنگ 1800 کلوین داشتند. این دما به منزله وجود نور کافی زرد و قرمز و تقریبا حذف نور آبی است، اما آنچه امروز مشاهده میکنیم، کاملا متفاوت از راهکار سنتی موجود در این زمینه است. به گفته متخصصان انجمن پزشکی آمریکا، چراغهای LED که امروزه در نورپردازی خیابانهای شهرها استفاده میکنیم دو مشکل اساسی دارند. اولین مشکل، ایجاد حساسیت و تاثیرات آزاردهنده آنها است. به بیان دیگر، از آنجا که نور LED تمرکز بالا در کنار مقادیر زیاد نور آبی را به همراه دارد میتواند حساسیت و انقباض شدید مردمک چشم را به دنبال داشته باشد. نور آبی، تاثیر بیشتری (در مقایسه با طول موجهای بلندتر نورهای زرد و قرمز) روی چشم خواهد داشت و مقادیر زیاد این نور میتواند آسیبهای شدیدی را به شبکیه چشم تحمیل کند. این چراغها میتوانند مشکلات زیادی را در خصوص مشاهده واضح محیط در هنگام رانندگی یا حتی قدمزدن در خیابانها در شبهنگام برای کاربر ایجاد کنند.
نور از پرتوهایی با رنگهای مختلف (قرمز، آبی و سبز) تشکیل شده است. برخی از چراغهای LED استفاده شده در روشنایی معابر نسبت بالایی از نور آبی در خود دارند که این امر میتواند الگوی خواب افراد را دچار اختلال کند. از جمله موارد دیگری که توسط AMA با تاکید فراوان در لیست معایب چراغهای LED قرار گرفته، تاثیر روی الگوی خواب یا به زبان دیگر، ریتم شبانهروزی بدن است. در این زمینه، معیارهای CT نمیتوانند بهطور کاملا دقیق اندازهگیری رنگ موجود در چراغهای فلورسنت و LED را انجام دهند. در این راستا، از سیستم دیگری بهمنظور اندازهگیری رنگ نور این منابع استفاده میشود که «دمای رنگ همبسته» (CCT) نام دارد. این معیار، مقایسه کاملی میان محتوای طیفی منبع نور در مقابل حساسیت رنگی دید انسان را بهدست خواهد داد. به بیان دیگر، با استفاده از این معیار دو منبع نوری متفاوت با دمای 3 هزار کلوین میتوانند مقادیر متفاوتی از محتوای نور آبیرنگ در خود داشته باشند. بنابراین، پیشنهاد AMA بهمنظور استفاده از چراغهایی با دمای رنگ زیر 3 هزار کلوین، شرط لازم برای اطمینان از مدیریت کامل روی نور خروجی بود، اما کافی نخواهد بود و در این راستا، تابش طیفهای واقعی LED (مقادیر مرتبط با هر رنگ تولیدی) نیز باید درنظر گرفته شود. در خصوص چراغهای LED سفید رنگ، بررسی محققان نشان میدهد این منابع نوری در مقایسه با لامپهای سدیمی با فشار بالا (با همین میزان خروجی نوری) که برای چندین دهه گزینه اول در تامین نور خیابانها بودهاند تاثیر بیشتری در سرکوب ملاتونین دارند. سرکوب ملاتونین، معیاری در ایجاد تداخل در ساعت بدن بوده و در نهایت نیز اختلال در خواب را به همراه خواهد داشت. این در حالی است که نور زیاد چراغهای الکتریکی تاثیرات ناخوشایندی هم بر دیگر جانداران خواهد داشت و به عنوان نمونه الگوهای مهاجرتی پرندگان یا حیوانات آبزی (که در ساحل لانه دارند) را با اختلال مواجه خواهد کرد.
پیشنهادهای انجمن پزشکی آمریکا
انجمن پزشکی آمریکا سه پیشنهاد ویژه در راستای بهینهسازی نورپردازی خیابانها ارائه کرده است. اول اینکه AMA از استفاده منطقی و حسابشده از چراغهای LED که کاهش مصرف انرژی و در نتیجه کاهش استفاده از سوختهای فسیلی را به دنبال دارند حمایت میکند. LEDها (تجهیز زردرنگ در تصویر)، نور متمرکز و شدیدی را تولید میکنند که این امر میتواند دید افراد در هنگام شب را با مشکل مواجه سازد. این در حالی است که این انجمن، کاهش استفاده از نورپردازی با چراغهای غنی از طول موج آبی را برای کاهش اثرات سوء پیشنهاد میکند و در نهایت، استفاده از چراغهایی با دمای رنگ 3 هزار کلوین یا کمتر را در نورپردازی محیطهای باز بهویژه جادهها خواستار شده است. AMA استفاده از محافظهای مناسب برای چراغهای LED را نیز به عنوان راهکاری در جهت کاهش اثرات زیانبار این چراغها بر سلامت انسان و محیط زیست پیشنهاد کرده است. کاهش نور چراغهای LED در ساعتهایی که به نور زیاد نیاز نیست از جمله دیگر راهکارهای پیشنهادی محققان این انجمن است.
منبع:http://www.forbes.com/sites/uciliawang/2014/09/10/bright-lights-big-profits/#ad8ce237a574